Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Yangının zarar verdiği tarım arazileri kompost gübreyle iyileşecek

Seyhan Belediyesi’nin hayata geçirdiği Gıdamı Koruyorum Projesi kapsamında üretilen kompost gübreler, yangınların zarar verdiği tarım arazilerine can vererek yeniden üretim yapılabilir hale gelmelerini sağlayacak.

Belediye ile Adana İşkadınları Derneği’nin (İŞKAD) ortak başlattığı Gıdamı Koruyorum Projesi kapsamında, gıda işletmelerinin mutfak atıkları ile pazar, park, bahçe artıkları düzenli olarak toplanarak kompost gübreye dönüştürülecek. Projede, organik gıdaların dönüştürüldüğü gübre ile hem israfın önüne geçilmesi hem de yangınların zarar verdiği tarım arazilerinin yeniden üretime hazır hale getirilmesi hedeflendi.

Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Seyhan Belediye Meclis Üyesi Nilüfer Korkmaz ve İŞKAD Başkanı Berman Mantı ile, Kompost Gübre Üretim Tesisleri’nde incelemelerde bulundu.

Gıda israfının dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de küresel bir sorun haline geldiğine işaret eden  Akay, “Sadece Türkiye’de her yıl 26 milyon ton gıdanın çöpe gittiği gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu israflar doğal kaynaklarla birlikte ekonomik olarak da ciddi zararlara neden oluyor. Amacımız hem israfı önlemek hem de organik atıkların çöpe gitmesini önleyip, geri dönüşüm aracılığıyla yeniden doğaya kazandırmak” dedi.

‘Sensiz 1 eksiğiz’ sloganıyla gerçekleştirilecek projenin ilk aşamasında Ziyapaşa Bulvarı, Toros Caddesi ve Şinasi Efendi Sokak’ta faaliyet gösteren restoranlarla görüşüp anlaşma sağlandığını aktaran Başkan Akay, organik atık desteği veren işletme sahiplerine ve muhtarlara teşekkür etti.  Akay, “Bu restoranların yemek yapımında kullanılan domates, salatalık, biber, marul, maydanoz, nane, dereotu, ıspanak, kabak, patlıcan, patates, enginar, roka, taze fasulye, bakla gibi tüm sebze atıklarını, turunçgil hariç tüm meyve kabuk ve atıklarını, kahve, çay, kuruyemiş kabukları, zeytin çekirdeği, yumurta kabuklarını toplayıp kompost tesislerimizde organik gübreye dönüştüreceğiz” diye konuştu.

Çöp sanılan pek çok şeyin içerisinde faydalı mikroorganizmaların barındırdığını aktaran Başkan Akay, bu tür atıkların doğanın teşekkürü olarak kabul edilerek geri dönüşümünün sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

Kompost gübreyle yanan topraklara taze kan

Kompost  gübrenin topraktaki organik madde miktarını artırıp toprağı iyileştirme ve havalandırma özelliğine sahip olduğunu dile getiren Başkan Akay, “Kompostun tarımda kullanımıyla bitkilerin ihtiyacı olan azotun sağlanmasıyla birlikte toprağın organik madde içeriğinin zenginleştirilmesi sağlanır; toprağın pH dengesi düzenlenir. Kompost bitkilerin büyümesini hızlandırır ve bitkileri güçlendirir. Ülkemizin son dönemde karşı karşıya kaldığı ve bizi derinden etkileyen orman yangınları yanan tarım arazilerimizde organik madde kaybına neden olduğu için bitki yetiştiriciliğine uygun değil. Ürettiğimiz kompost gübreleri yangının zarar verdiği topraklarla buluşturarak,  toprağın ıslah edilmesini ve geri kazanımını sağlamak, yanan alanların tekrar bitki yetiştirilebilir hale gelmesi için toprağa kan ve can vermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Claas Quadrant 4000, DuoPack aksesuarı ile Türkiye’de

SONRAKİ HABER

Aksüt’ün gübre yönetimindeki tek tercihi: EYS Metal

BENZER HABERLER
Total
0
Share